English Ελληνικά German Boulgarian Romanian

Κρεμμύδια

Ιστορική Αναδρομή

Το κρεμμύδι είναι λαχανικό, αλλά και μπαχαρικό και προέρχεται μάλλον από τη νοτιοανατολική Ασία. Στην άγρια του «εκδοχή» μπορεί να φθάσει και τα δύο μέτρα. Πιθανολογείται ότι το φυτό αυτό ήταν γνωστό σε κάποιους λαούς –στην Ινδία, Κίνα, Μέση Ανατολή κλ.π.- πριν ακόμη ο άνθρωπος αποκτήσει γραπτή ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν ως ιερό φυτό και το βολβό του ως σύμβολο του Σύμπαντος. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα χρόνια του Ομήρου. Επίσης, στην ελληνική λαογραφία αναφέρεται ότι όσο περισσότερα "στρώματα" έχει το κρεμμύδι τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας. Στο κρεμμύδι αποδίδονται πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά χρησιμοποιείται και ως αρωματικό (όπως ο εμφιαλωμένος χυμός κρεμμυδιού). Θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Στη Βουλγαρία, που η χρήση του είναι καθημερινή υπάρχουν περισσότεροι αιωνόβιοι, καθώς και σε πολλές περιοχές της Τρανσυλβανίας ο καρκίνος είναι άγνωστος, κάτι που η λαϊκή σοφία αποδίδει στον ίδιο λόγο. (επιλογή από Katiana.gr Θέματα).

Ιστορική Αναδρομή

Τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν καλλιεργηθεί στην Ευρώπη από Μέσες ηλικίες, αν και τα σημάδια της χρήσης του χρονολογούνται από 5000 έτη πριν. Οι Ρωμαίοι εθεώρησαν ότι τα φρέσκα κρεμμύδια θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο από τα ηλιακά έγκαυματα ή αυτού ενός πονεμένου λαιμού. Θεώρησαν ότι η κατανάλωση των φρέσκων κρεμμυδιών θα αύξανε την πίεση του αίματος. Οι ρουμανικοί τσιγγάνοι έχουν χρησιμοποιήσει τα φρέσκα κρεμμύδια στο να λένε την μοίρα. Θεωρήθηκε ότι οι δέσμες των ξηρών φρέσκων κρεμμυδιών που κρεμιούνται γύρω από ένα σπίτι θα απόκρουαν την ασθένεια και το κακό.


Οφέλη

Οφέλη

Το κρεμμύδι ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και η χαρακτηριστική οσμή του κλείνει τους πόρους των φλεγμονών. Τα οφέλη του κρεμμυδιού είναι τα εξής: Ανοίγει την όρεξη, ενισχύει το στομάχι, βοηθά στην έκλυση αερίων από το έντερο, φιλτράροντας με αυτόν τον τρόπο τους μύκητες και τα βακτήρια, τονώνει το δέρμα, δυναμώνει την καρδιά, διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα, ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνει τους θρόμβους, ενισχύει τις αρτηρίες, έχει θεραπευτική δράση στην περίπτωση ακόμη και εκτεταμένης φλεγμονής και συντελεί στη θεραπευτική αγωγή που εφαρμόζεται για τον καρκίνο του προστάτη. Συντελεί επίσης αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του έντονου βήχα, του άσθματος, των εκζεμάτων, των πληγών και των ελκών.

Ο χυμός κρεμμυδιού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καταρράκτη του ματιού και βοηθά στη λήψη ενός πιο καθαρού τόνου και ενισχύει την ακοή. Το κρεμμύδι τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο και όταν τρώγεται ωμό βοηθά στον καθαρισμό των ούρων και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Το κομμένα κρεμμύδια δε θα πρέπει να αποθηκεύονται για κατανάλωση, γιατί οξειδώνονται και περιέχουν τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο.


Διατροφική Αξία

Διατροφική Αξία

Φαίνεται πλέον πως η σημαντική διατροφική αξία του κρεμμυδιού βασίζεται σε δυο κατηγορίες φλαβονοειδών, που ονομάζονται φλαβονόλες και ανθοκυανίνες. Στα κρεμμύδια με καφέ και κόκκινο εξωτερικό περίβλημα έχει βρεθεί πως περιέχονται κυρίως φλαβονόλες και συγκεκριμένα quercetin (μέχρι 2.1% επί ξηρού βάρους). Συγκρίνοντας με άλλα φρούτα και λαχανικά, τα κρεμμύδια έχουν 300mg/kg, τα μπρόκολα 100mg/kg, τα μήλα 40mg/kg ενώ το τσάι 30 mg/kg. Στα κρεμμύδια με λευκό και κίτρινο εξωτερικό περίβλημα περιέχονται κυρίως ανθοκυανίνες. Τις δυο τελευταίες δεκαετίες εκτεταμένες κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες συνέδεσαν έναν μεγάλο αριθμό φλαβονοειδών με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία όπως αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιμεταλλαγονιδιακή, αντινεοπλαστική, αντιθρομβωτική και αγγειοδιαστολική. Όλες αυτές οι δράσεις βασίζονται στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα των φλαβονοειδών μέσω της ιδιότητας τους να εξουδετερώνουν υδροξυλικές ρίζες, υπεροξειδικά ανιόντα και λιπιδικές υπεροξειδικές ρίζες. Επίσης, προστατεύουν κάποιες άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τη βιταμίνη C ειδικά κατά την παρουσία μεταλλικών ιόντων. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες συνέδεσαν την πρόσληψη των φλαβονοειδών με μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της μείωσης της οξείδωσης των LDL λιποπρωτεϊνών. Πολλές είναι οι επιδημιολογικές έρευνες που εξετάζουν την σχέση φλαβονοειδών με την πρόληψη του καρκίνου. Πολλές από αυτές διαπίστωσαν πως τα φλαβονοειδή αναστέλλουν την δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε αυτήν την αντικαρκινική δράση του κρεμμυδιού παίζουν ρόλο και κάποια θειοαλλυλικά συστατικά τα οποία προέρχονται από το κόψιμο και λιώσιμο του κρεμμυδιού. Σε αυτές τις χημικές διεργασίες πάντως, δεν παράγεται αλλισίνη όπως το σκόρδο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν για άλλη μια φορά πως η φύση έχει προσδώσει αρκετά «όπλα» στον άνθρωπο για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα.

Επίσης μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: Τιτανίς