English Ελληνικά German Boulgarian Romanian

Πατάτες

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή

Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτα ήταν οι Περουβιανοί, πριν από 4000 χρόνια. Οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής ήταν αυτοί που έμαθαν στους Ισπανούς κατακτητές να την τρώνε και αυτοί που της έδωσαν και το όνομά της (Batata). Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στο Περού (1533), οι Ινδιάνοι της χώρας αυτής καλλιεργούσαν ένα φυτό που είχε ρίζες όμοιες με την τρούφα αλλά χωρίς φλοιό. Εσωτερικά τους οι ρίζες είχαν μαλακή σάρκα σαν τον πουρέ από από κάστανα. Όμως οι Ισπανοί κατακτητές αδιαφόρησαν για το φυτό αυτό μια που αναζητούσαν να φέρουν στην πατρίδα τους άλλα πράγματα όπως χρυσό και άργυρο. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι πατάτες έφτασαν στην Ευρώπη από τη Βιρτζίνια (1856), χάρη στον πειρατή σερ Ουώλτερ Ράλεϊ. Η αλήθεια είναι πως ο πειρατής βρήκε πατάτες σε κάποιο ισπανικό πλοίο, τις έφερε στην Αγγλία και πάλι χωρίς να προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον. Πέντε χρόνια πριν, κάποιοι Ιταλοί μοναχοί είχαν φέρει στη χώρα τους ισπανικές πατάτες, που έφτασαν από την Αμερική μέσω ναυτικών. Οι μοναχοί πρόσφεραν τις πατάτες στον Πάπα ο οποίος δεν ήξερε τι να τις κάνει! Ένας απεσταλμένος του Πάπα έφερε 2 πατάτες στη Φλάνδρα, και ο Φιλίπ ντε Σιβρύ (διοικητής του Μονς) τις έστειλε με τη σειρά του στη Βιέννη στο φίλο του Σαρλ ντε Λεκλούζ που έκανε την πρώτη επιστημονική περιγραφή τους: "μικρές τρούφες που έστειλε ο κ. ντε Σιβρύ, στις 26 Ιανουαρίου 1588. Οι περουβιανοί τις λένε πάπα". Και πάλι οι πατάτες ξεχάστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ως φαγητό.

Οι πρώτοι που πρέπει να χρησιμοποίησαν τις πατάτες σαν τροφή ήταν οι Ιρλανδοί. Αρχικά τις έδιναν σαν τροφή στα γουρούνια, αλλά όταν έπεσε περίοδος πείνας ξεκίνησαν να τις τρώνε και οι ίδιοι. Επίσης, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ιρλανδών, έδιναν πατάτες σαν τροφή στους αιχμάλωτους και τους φτωχούς. Με τον καιρό, οι πατάτες διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Η πατάτα έρχεται στη χώρα όταν κάποιος καπουτσίνος μοναχός τη φυτεύει το 1818 στη γλάστρα της αυλής του. Για αρκετό διάστημα αποτελεί ... επικίνδυνη τροφή για τους Αθηναίους, μέχρι τη στιγμή που δοκιμάζεται από τον πρώτο τολμηρό ηλικιωμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά εθεωρείτο φρούτο και χρειάστηκαν να περάσουν κάποια χρόνια ώστε να περάσει στη μαγειρική. Κάποιες φορές τις έβαζαν στο φούρνο, ψήνοντάς τες με λίγο μαϊντανό, και όταν έβγαιναν περιχύνονταν με ελαφρό... αλατόνερο και πιπέρι και αρκετές σταγόνες τσίπουρο ή ούζο. Άλλοτε κόβονταν σε φέτες, πασπαλίζονταν με αλεύρι και ...τηγανίζονταν με λάδι σαν ψάρι. ΄Οταν ο Καποδίστριας το 1833, τη μοίρασε δωρεάν για πρώτη φορά στο Ναύπλιο δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για αυτήν, αλλά όταν την κλείδωσε στις αποθήκες βάζοντας δήθεν αυστηρούς φρουρούς να τη φυλάσσουν, εξαφανίστηκε συντόμως, όπως αναφέρει χρονικό της εποχής: "....ριψοκίνδυνοι νέοι υπερπήδων τα τειχία, ήρπαζον σάκους γεωμήλων κι ετρέποντο εις φυγήν"

Δείτε επίσης: GreekCook και επίσης μια "Χιουμοριστική" 'Εκδοση.


Διατροφική Αξία>

Διατροφική Αξία

Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζει για τη μεγάλη διατροφική και της αξία.

Η πατάτα είναι ένα κηπευτικό που αποτελείται από 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία. Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια περιέχει 18 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0,1 γραμμάρια λίπους, 1-3 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνες B και C και ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου και νατρίου. Μια μέτρια πατάτα περιέχει 0,11 μικρο-γραμμάρια θειαμίνη, 0,20 μικρογραμμάρια πυριδοξίνη και 1,4 μικρογραμμάρια Νιασίνη.

Όταν η πατάτα τρώγεται με τη φλούδα της είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

Σήμερα με τις νέες τάσεις της υγιεινής διατροφής που έχουν σαν πρότυπο την παραδοσιακή μας «Μεσογειακή Δίαιτα» η πατάτα όπως και τα λαχανικά, βρίσκονται στη βάση της δομής της Πυραμίδας τα οποία συστήνονται να καταναλώνονται καθημερινά.

Δείτε επίσης : Patata Blogs και Ζούγκλ@.